Tilat kotona ja seniorikodissa ovat hyvin erilaiset hoitamisen ja avustamisen näkökulmasta. Merkittävimmät erot seniorikodin ja kodin välillä löytyvät yleensä makuuhuoneesta ja kylpyhuoneesta.


Kodeissa sängyt voivat olla matalia, jolloin seisomaan nousun avustaminen vaatii erilaista tekniikkaa. Joskus avustaja joutuu jopa kiipeämään sänkyyn tekemään vaikkapa haavanhoitoa. Myös kylpyhuoneessa tarvitaan paljon apua. Pienissä kylpytiloissa, varsinkin seinällisissä suihkukaapeissa, on haastavaa auttaa pesuissa.

On olemassa paljon apuvälineitä, jotka helpottavat esimerkiksi WC-käyntiä ja sängystä nousua sekä kannustavat liikkumiseen sänkyyn jäämisen sijaan.

 

Apuvälinevinkit sujuvaan ja turvalliseen avustamiseen kotona:

1. Liukulakanat ja liukumateriaalit

Pehmeä patja ja heikentyneet voimat vaikeuttavat omatoimista siirtymistä vuoteessa. Hyvä liukulakana helpottaa sivusuuntaan ja kyljelle kääntymistä, kun vartaloa voidaan nostamisen sijasta liu’uttaa. Liukulakana edistää siis omatoimisuutta, mutta helpottaa myös avustajan työtä. Liikkuvaa kotihoidon työtä tekevälle potilaskohtainen liukumuovi voi olla näppärä ratkaisu. Hoitolaukun taskuun voi sujauttaa pieneen tilaan sopivaa liukumuovia ja ottaa sen käyttöön tilanteen niin vaatiessa.

 


2. Liukueste

Liukuestemateriaali on kätevä apu moneen haasteeseen kotona. Liukuesterullasta voi leikata sopivan palan esimerkiksi sängyn eteen jalkaterien alle, jolloin sängystä ylös ponnistaminen on helpompaa ja turvallisempaa.

 

 

3. Siirtovyö

Siirtovyön avulla avustaja saa paremman otteen avustettavan lantion ympäriltä, mikä helpottaa esimerkiksi istumasta seisomaan nousun avustamista ja kävelyn tukemista. Nostaminen vyön avulla on avustajalle vähemmän raskasta ja kuluttavaa.

 

4. Tukitangot ja tukikahvat

Tukitangot ja -kahvat auttavat tasapainon säilyttämistä ja lisäävät siirtymisen ja liikkumisen turvallisuutta. Myös runkopatjasänkyyn on saatavana nousutuki, jos sähkötoimiselle sängylle ei vielä muutoin ole tarvetta.

 

 

5. Toiminnalliset työtuolit

Toiminnallinen työtuoli mahdollistaa osallistumisen arjen askareisiin istuma-asennosta käsin. Esimerkiksi keittiöaskareiden parissa on turvallista toimia korkeussäätyvällä tuolilla istuen. Tuolin pyörät mahdollistavat sen liikuttelun potkutellen ja jarrujen avulla tuoli saadaan pysymään hyvin paikoillaan.